Diş Eti Çekilmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi, sararmış olan diş eti dokularının dişi ya da diş köklerinin açığa çıkartarak geri çekilmesi olayına verilen bir isimdir. Diş etlerinin çekilmesi durumunda diler ile diş eti çizgisi arasında cepler ya da boşluklar oluşmaktadır. Bu boşluklara ise hastalığı ortaya çıkaran bakteriler kolaylıkla birikebilmektedir. Diş eti çekilmesi hastalığı tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen kemik yapıları ve dokular ciddi oranlarda hasar görebilmektedir. Bunun sonucunda da diş kayıpları görülmektedir. 

Peki diş eti çekilmesi nedir? Bu blog makalemizde bu tarz soruların cevaplarına yer vererek, aklınızda yer alan soru işaretlerini cevaplayacağız. Bu sayede hastalık ve tedavi ile alakalı gerekli bilgileri öğrenmiş olacaksınızdır. 

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesinin tanımını yukarıda kısaca bahsettik, şimdi ise diş etinin neden çekildiğine dair bazı maddelere göz atacağız. Diş etlerinin çekilmesine neden olan bazı etkenler yer almaktadır. Bazıları hastalık bazıları da günlük hayatımızda yer alan yaptığımız yanlış davranışlardır. Kısacası ne tür maddelerin olduğuna bir göz atalım.

– Periodontal hastalıklar: Diş eti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan kemiği tahrip eden bakteriyel diş eti fonksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin temel sebeplerinden birisidir.

– Genetik etkenler: Birçok kişi diş eti hastalığına daha duyarlı olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre toplumun %30’unun yapmış oldukları diş bakımından bağımsız bir şekilde, diş eti hastalıkları konusuna yatkın olduğu görülmektedir. 

– Yanlış diş fırçalama: Dişlerinizi olduğundan fazla sert ya da yanlış bir şekilde fırçalama yapmak, dişleri koruma görevi üstlenen diş minesinin yıpranmasına ve hasar almasına neden olacaktır. Bu tür durumlarda da diş etlerinin çekilmesine neden olmaktadır. 

– Yetersiz diş bakımı: Toplumumuzda genel olarak yetersiz ve az sıklıkla fırçalama durumları mevcut olmaktadır. Gargara ile çalkalamama, diş ipi kullanmama gibi durumlar yüzünden dişlerin arasında yer alan plakların tartar adı verilen diş eti taşlarına dönüşmesini kolaylaştırmaktadır. Bu durum da diş eti çekilmesi hastalığına yol açmaktadır. 

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş etlerimiz sağlıklı olduğunda sert ve soluk pembe rengine sahip olmaktadır. Aynı zamanda dişlerin etrafına tam olarak oturduklarını da görmek mümkündür. Fakat diş eti çekilmesi (periodontitis) durumlarında bu durum biraz daha farklı sonuçlanmaktadır. Diş eti çekilmesinin belirtileri konusuna maddeler eşliğinde bir göz atalım. 

  • Koyu kırmızı ya da morumsu diş etleri,
  • Diş etlerinde şişme durumu ya da kabarma,
  • Ağrılı çiğneme,
  • Kötü ağız kokusu,
  • Dişlerin etrafında oluşan boşluk durumları,
  • Diş ile diş eti arasında oluşan boşluk durumları,
  • Diş fırçalamasında ya da diş ipi kullanımında kan tükürülmesi,
  • Diş fırçalamasından sonra pembe renkli bir diş fırçası,
  • En ufak durumlarda kanayan diş etleri,
  • Dişlerin gevşek durumda olması ya da diş kaybı yaşanılması,
  • Aşağıda doğru giden ve normalden daha uzun diş etleri.

Burada yer alan maddelere göz attığımızda, diş eti çekilmesinin belirtileri maddelerini incelemiş olmaktayız. Sizlerde de eğer bu şekilde farklı belirtiler varsa, mutlaka kliniğimiz ile iletişime geçmenizi tavsiye etmekteyiz. Gerekli bilgilere bizlerle ulaşarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Diş Eti Çekilmesi
Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmeleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti çekilmesi, günümüzde en sık rastlanılan hastalık durumlarından birisidir. Diş eti çekilmesi sonucunda herhangi bir tedavi olmazsa, diş eti ve dişlerde hasarlar meydana gelebilmektedir. Diş eti çekilmesi sonucunda diş eti ve diş arasında boşluklar ile cepler meydana gelmektedir. Bu boşluklar oluştuğunda ise hastalığı ortaya çıkaran bakteriler kolaylıkla dolabilmektedir. Kısacası diş eti çekilmesi tedavi edilmezse, dişleri destekleyen dokular ile kemik yapıları ciddi bir oranda hasar görebilmektedir. Son olarak da diş kayıplarının gerçekleşmesi devreye girmektedir. 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimi ya da diş sağlığı uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tedavide dişlerin etrafında yer alan cepler ilk olarak başlıca temizlenmektedir. Bu sayede ceplerin çevresinde yer alan kemik dokuları daha sağlıklı olacaktır. İltihabın derecelerine göre bazı durumlarda lokal bir şekilde anestezi eşliğinde kök yüzeylerine subgingival küretaj ismi verilen derin diş eti temizliği uygulaması yapılmaktadır. Ciddi durumlarda ise diş eti çekilmesinin etkisini düzeltmek için yapılan diş eti grefti yapılmaktadır. Buna diş eti çekilmesi ameliyatı durumu da denmektedir. Periodontis tarafından diş etlerinin geri çekildiği yerde yeniden oluşturmak amacı ile kullandığı hızlı ve basit bir ameliyat türüdür. 

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.