Elazığ diş teli tedavisi nasıl yapılır? sorusunun cevabı özellikle diş teli yaptırmayı düşünen hastalar tarafından çok merak edilmektedir. Elazığ diş teli tedavisinin amacı dişleri kemik içerisinde hareket ettirmektir. Bu hareketin birkaç gün içinde olması mümkün değildir. Dişin ayda 1 veya 2 mm kemiğe hareket etmesi beklenir. Elazığ diş teli tedavisinin bazı aşamalarında hastanın elastomer kullanması gerekebilir. Bu lastikler kişinin her gün kendi değiştirebileceği basit lastiklerdir. Dişleri istenilen noktaya yönlendirmeye yardımcı olurlar. Elazığ diş teli tedavisindeki modern tedavi teknikleri sayesinde daha kısa ve seyrek randevularla istenilen sonuçlara ulaşılabilmektedir. Ayrıca hastalara metal, seramik ve cam braket gibi birbirine göre birçok avantajı olan tedavi seçenekleri sunulmaktadır.
Elazığ Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Uluslararası Ortodonti Birliği, 7 yaşından itibaren tüm çocukların ortodontik muayeneden geçmesini önermektedir. Bu sayede gelişimsel problemler erken dönemde belirlenebilir ve yer tutucu gibi önleyici müdahale gerektiren durumlar teşhis edilebilir.
Öngörülebilirse erken Elazığ diş teli tedavisi, gelecekte büyük sorunları önlemede değerlidir. Genel olarak 10-12 yaşından önce tedaviye başlanmamalıdır. İlk randevuda herhangi bir Elazığ diş teli tedavisi verilmemesine rağmen yapılan muayene ve röntgenler büyüme ve gelişmenin izlenmesi açısından sonraki randevular için değerlidir.
Elazığ diş teli tedavisinde en iyi sonuç, gelişimsel anormallikleri düzelterek tedavi etmektir. Bu nedenle ilk muayeneye 7 yaşında girmek çok önemlidir. Çünkü bu yaşta, yüz ve çene bölgesi hala çok fazla büyüme ve gelişme potansiyeline sahiptir.
Yetişkinlerde Elazığ Diş Teli Tedavisi Nasıl Olur?
Erişkinlerde Elazığ diş teli tedavisi her yaşta yapılabilir. Güzel bir gülümsemeye sahip olmanın olumlu yönlerini keşfetmek için asla geç değildir. Erişkinlerde diş çekimine bağlı olarak diğer dişlerde yer değiştirme veya öne doğru anormallikler olabilir. Tüm bu problemler ortodontik tedavi ile bazen de diğer diş hekimliği disiplinlerinin iş birliği ile kolayca çözülebilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte yetişkinlerde de uygulama kolaylığı, diş teli kullanımının artmasına neden olmuştur.
Diş Teli Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
İpliklerle uğraşmak zaman alıcı, sabırlı ve dikkatli bir süreçtir. Ortodontist gerekli bilgileri hastaya ve tedavi sürecini tam olarak anlatmalı ve hasta doktorun söylediklerini takip etmelidir. Aksi halde bu süreç sonunda istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Diş tellerinizi taktıktan sonra bir süre ağrı hissedebilirsiniz. Ancak ağrı devam ederse doktorunuza danışmalısınız. Tedavi süresince belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar:
- elma,
- armut,
- ekmeğin sert tarafı,
- cips ve fındık gibi sert yiyecekleri içerir.
Jöleler, türk şekerleri, çikolatalı karamel, sakız, alkollü ve gazlı içecekler gibi yapışkan yiyecekler dişlerinizin arasındaki braketleri kaydırabilir ve hareket etmenizi zorlaştırabilir. İpliklerin zarar görmemesi için yumuşak, sulu ve hazmı kolay besinler tercih edilmelidir.
Diş teli takan kişiler ağız bölgesini güçlü dış etkilerden korumalı ve braketleri kırmamaya özen göstermelidir. Spor yapan, futbol, basketbol gibi alanlarda faaliyet gösteren kişiler, ortodontik apareyleri kullanırken diş çürümesi olasılığını göz önünde bulundurarak spora bir süre ara vermelidir.
Elazığ diş kliniğimizde uygulanan ortodonti tedavi görsellerini incelemek için İnstagram hesabımızı ziyaret edebilirsiniz.